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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  22/06/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  CORBELLA, E.; CARBONE, M.
Afiliación :  EDUARDO DANIEL CORBELLA GONZALEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANO CARBONE.
Título :  Selección masal de reinas de abejas melíferas.
Fecha de publicación :  2001
Fuente / Imprenta :  El País Agropecuario, 2001, v. 7, no. 80, p. 25-28.
Idioma :  Español
Thesagro :  APICULTURA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10434/1/80.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO22793 - 1INIAP - PPPP/PAIS AGROPECUARIO/2001/80

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  29/06/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  FERRARI, V.; GIL, G.; HEINZEN, H.; ZOPPOLO, R.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO GIL, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; HORACIO HEINZEN, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Influence of Cultivar on Nutritional Composition and Nutraceutical Potential of Pecan Growing in Uruguay.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Nutrition, 2022, volume 9, e868054. OPEN ACESS. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.868054
DOI :  10.3389/fnut.2022.868054
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 02 February 2022; Accepted 30 May 2022; Published: 22 June 2022. -- Correspondence: Facundo Ibáñez, fibanez@inia.org.uy -- Edited by: Elena Ibañez, Institute of Food Science Research (CSIC), Spain. Reviewed by: Anabela Marisa Azul, University of Coimbra, Portugal; Lucia Panzella, University of Naples Federico II, Italy; Abraham Wall-Medrano, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez, Mexico. LICENCE: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). -- This article is part of the research topic "Insights into Food Science and Technology in Latin America" - https://www.frontiersin.org/research-topics/27424/insights-into-food-science-and-technology-in-latin-america#articles
Contenido :  ABSTRACT. - Composition and antioxidant properties of sixteen pecan [Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch] cultivars grown simultaneously in a single experimental orchard in Uruguay were evaluated to characterize their nutritional properties and nutraceutical potential. The percentage of oil, moisture, ash, minerals, and proteins were determined and also the fatty acid profile. Total phenolic compounds [18-41 mg gallic acid equivalents (GAEs)/g], condensed tannin [2-12 mg catechin equivalents (CEs)/g], and tocopherols (110-163 ?g/g) contents were estimated in nut kernels. Total phenolic compounds (32-117 mg GAE/g), condensed tannins (130-357 mg CE/g), and total anthocyanins (1-3 mg 3-glucoside cyanidin/g) were also determined for pecan shells. The antioxidant activity in shells [57.15-578.88 ?mol Trolox equivalents (TEs)/g] was 5 times higher compared with the kernels (23.15-156.60 ?mol TEs/g) measured with hydrophilic ORAC. Bioactive compounds concentrations present statistically significant genetic variability between cultivars studied (p < 0.05). The presence of phenolic compounds was related with high-antioxidant capacity in kernels and shells, and a strong correlation between content of total phenolic compounds and condensed tannins in pecan shells was found. Principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) show association between cultivars and the observed variables. The nutritional profile in the different cultivars showed the trends descri... Presentar Todo
Palabras claves :  Antioxidant activity (AA); Carya illinoinensis; Fatty acids; Nuts; ORAC; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Polyphenols; Tannins; Tocopherols.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16899/1/fnut-09-868054.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103106 - 1PXIAP - DDFrontiers in Nutrition/2022
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